Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Művészetek és Irodalom Háza

hu
Archív
Művészetek és Irodalom Háza |

Forbát Alfréd Építészeti Díj 2021

Jegytípusok

Az esemény kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható.

Archív

Forbát Alfréd Építészeti Díj 2021

Jegyinfó

A pályázat eredményhirdetése és a díjazott épületek bemutatása.

A díj névadója: Forbát Alfréd

A XX. századi európai építészet jeles alakja Pécsett született 1897-ben. Budapesti, majd müncheni tanulmányok után 1920-tól a Bauhaus alapító Walter Gropius irodájában kezd dolgozni, majd önálló irodát nyit Németországban. Jelentős külföldi városrendezési és épülettervezési munkák után 1933-ban visszatér Pécsre, ahol a modernizmus funkcionalista szemléletét honosítja meg városi lakóházaival, beépítési terveivel. Származása miatt 1938-ban emigrálásra kényszerült. Svédországban várostervezőként az emberi együttélést jobban szolgáló építészeti környezet megteremtésén fáradozott, s lett a modern várostervezés nemzetközileg elismert szaktekintélye.

 

A Dél-dunántúli Építész Kamara Elnöksége az értéket teremtő építészeti alkotómunka tiszteletének erősítéséért 2021-ben harmadik alkalommal hirdetett pályázatot a „FORBÁT ALFRÉD ÉPÍTÉSZETI DÍJ” elnyerésére.

---------------------------------------

A pályázaton megvalósult, a meghirdetés időpontjához képest 5 évnél nem korábbi használatbavételi engedéllyel rendelkező létesítménnyel lehetett pályázni. Terület- és településrendezési munka esetében a terv a pályázat beadási határidejéig az illetékes képviselő testület által kellett elfogadott legyen.

A Díjra pályázhattak, illetve jelölhetőek voltak:
a Dél-dunántúli Építész Kamara tagjai, a megvalósult mű tekintetében területi megkötés nélkül,
a Magyar Építész Kamara tagjai, a megvalósult mű tekintetében Baranya és Tolna megyére vonatkozó területi megkötéssel.
A megvalósult mű a pályázat beadási határidejéig jogszerű használatbavétellel kellett rendelkezzen, de az nem lehetett 5 évnél régebbi.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2021. szeptember 15. volt.

A pályázatokat Bíráló Bizottság véleményezte, melyben
Bálint Imre Ybl-díjas építész, a Magyar Építész Kamara,
dr. Csaba Ders építész, alelnök, a Magyar Urbanisztikai Társaság,
Getto Tamás Ybl díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetsége,
Zoltán Erzsébet Szeréna építész, a Dél-dunántúli Építész Kamara,
Hodossy László építész, a a Dél-dunántúli Építész Kamara, delegáltjaként vettek részt.

A „Forbát Alfréd Építészeti Díj”-nak nincsenek fokozatai, és 2021-ben legfeljebb 3 db adható. A Díjhoz oklevél, művészi emléktárgy és 100.000,- Ft (bruttó) pénzjutalom jár.

A Bíráló Bizottság döntése alapján ezen túl „Építészetért Elismerő Oklevél” adható, a kiírási feltételeknek megfelelő, kiemelkedő színvonalú műveknek. A Díj és az Oklevél együttes száma évente összesen legfeljebb 6 lehet. Az elismeréshez az oklevél mellett művészi emléktárgy jár.

Hasonló programok

    Még több program

    Kapcsolódó galériák

    Kapcsolódó hírek