Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Művészetek és Irodalom Háza

hu

Egy kis esti fizika

Az "Egy kis esti fizika" sorozat korábbi előadásai.

2021-2022-es évad.

 

fizika_mobilis_majus2022

2022. május 25.

MOBILIS, Győr: Tévképzetek a mindennapokban-látványos kísérletek tükrében

A bennünket körülvevő környezet sok eleméről vélünk tudni bizonyos dolgokat. De honnan is tudjuk ezeket? Biztos, hogy mi magunk is elgondolkodtunk már rajta, vagy csak elfogadtuk, amit másoktól hallottunk? Ellenőrzött forrásokat olvastunk el, vagy megelégszünk a felületes tájékoztatással? Érdemes néhány mindennapjainkat is érintő kérdést újra megvizsgálnunk!

Megfelelően átgondoltan használjuk a fényforrásokat az otthonunkban? Biztosak vagyunk abban, hogy minden helyiségben a legdrágább energiatakarékos fényforrást kell használnunk? Egyáltalán: használunk ilyeneket?

Mit gondolunk az elektromos meghajtású járművekről? Egy elektromos autó nem bocsájt ki CO2-t. Ez tény, de vajon tényleg ilyen egyszerű a képlet?

Az atomenergia kiváltható megújuló energiaforrásokkal? Ha igen, akkor ami igaz az egyik országra, azt biztosan meg tudja csinálni egy másik is?

 

A Mobilis természettudományos élményközpont Győrben található. Hitvallásuk szerint a felszabadult játék öröme nem csak a gyerekek kiváltsága, így a Mobilisben a látogatók felfedezhetik a hétköznapok rejtelmeit és napjaink legújabb technológiáit. Interaktív kiállítóterükben rengeteg kipróbálható, játékra ösztönző eszköz várja a vendégeket, de legnépszerűbb attrakcióik mégis a látványos kísérletek, amelyek egy egyetemi auditóriumra emlékeztető térben zajlanak. Őket láttuk vendégül Pécsett.

 

 

fizika_jovoneve_aprilis2022

2022. április 13.

Dittrich Ernő: A jövő neve halál /élet

Van-e a klímaváltozás problémájára megoldás, vagy az emberiség kihalása már tudományosan igazolt reális jövő? A méhek kipusztulása, az élelmiszer-termelés drasztikus visszaesése már a közeljövőben fenyeget minket, és ez még csak a kezdet.

Itt az idő, hogy aktívan tegyünk ezek ellen!'

 

Dr. Dittrich Ernő a műszaki tudományok doktora, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara Környezetmérnöki Tanszékének egyetemi adjunktusa, kutató, feltaláló, vezető szervező és műszaki szakértő. Több mint húsz éves szakmai munkájának egyik központi kérdésköre a klímaváltozás.

 

fizika_urtavcsovek_exobolygok_marcius2022 

2022. március 16.

Kiss L. László: Űrtávcsövek, exobolygók - mi újság a földönkívüli élet kutatásában?

A csillagászat egyik nagy vállalása az asztrobiológia megalapozásához való hozzájárulás. A téma több hullámban is rendkívül felkapott volt az elmúlt évtizedekben, és a legújabb csúcstechnikák soha nem látott közelségbe hozhatják az első életjelek kimutatását akár a Naprendszerben, akár közeli exobolygókon. Hol tartunk most, 2022-ben? Miért érdekes ez az egész témakör? Hol van mindenki? Az előadás részletes áttekintést ad a Fermi-paradoxontól a Földön kívüli élet lehetőségéig, egy rendkívül izgalmas terület legújabb eredményeire alapozva. 

 

Prof. Dr. Kiss L. László akadémikus, Széchenyi-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, kutatóprofesszor, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója. 2016 és 2018 között az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet igazgatója.

 

fizika_gravitacioshullamok_februar2022

2022. február 16.

Frei Zsolt - Gravitációs hullámok

Einstein száz évvel ezelőtt tette közzé az általános relativitáselméletet, mely sok mindent megmagyarázott és előre megjósolt a gravitáció működését illetően. Erre szükség is volt, ugyanis, mint kiderült, erős gravitációs tér esetén a newtoni elmélet már nem ad pontos leírást bizonyos fizikai jelenségekre. Erre jó példa a Merkúr pályája. A Naphoz legközelebb eső bolygót már igen erős gravitációs vonzás éri, aminek következtében pályája nem egészen olyan, mint ahogy azt a newtoni fizika alapján a Kepler-törvényeknek megfelelően várnánk. Amikor Einstein elmélete napvilágot látott, hirtelen megmagyarázott néhány dolgot, többek közt a Merkúr pályáját is. Ez egy azonnal igazolható kísérleti bizonyíték volt, de akadt olyan jelenség is, mely technológiai okok miatt csak sokkal később nyert igazolást. A gravitációs hullámokat pedig a mai napig sem tudtuk közvetlenül detektálni.

2016. január 12-én véget ér az első adatgyűjtési időszak a világ legérzékenyebb gravitációshullám-detektorainál. Az Egyesült Államokban működő Advanced LIGO nevű rendszer érzékenységét tavaly ősszel jelentősen megnövelték. Milyen eredmények várhatók az új adatokból? Miért lenne alapvető fontosságú a gravitációs hullámok felfedezése? Hogyan vesznek részt magyar kutatók az Advanced LIGO kísérleteiben?

 

Prof. Dr. Frei Zsolt tanszékvezető egyetemi tanárt, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen működő MTA Lendület Asztrofizikai Kutatócsoport vezetőjét hallhattuk az előadás-sorozatban.

 

fizika_energetika_fenntarthatosag_atomenergia_januar2022

2022. január 27.

Aszódi Attila: Energetika, fenntarthatóság, atomenergia, avagy hogyan maradhatunk ki az áramkimaradásból?

2021 végén Ausztria és Németország hatóságai hosszabb távú áramkimaradásokra felkészítő videókat tettek közzé az interneten. Tovább borzolta a kedélyeket, hogy a villamos energia és a földgáz szabadpiaci ára az egekbe szökött, korábban sosem látott helyzet elé állítva az energiafelhasználókat.

Miközben Németország a még működő hat atomerőművi blokkjából hármat már leállított, és a maradék három leállítását tervezi 2022 végéig, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, az Egyesült Királyság és további európai országok új atomerőművek építését készítik elő. Eközben hazánkban korábban sosem látott sebességű fejlesztések zajlanak a napenergia hasznosítása területén is.

Milyen hatással lehet mindez a villamosenergia-ellátásunkra? Mit terveznek a többi európai országban? Hogyan teljesíthetőek az Európai Bizottság ambiciózus klímavédelmi tervei, a „Fit for 55” csomag intézkedései? Lesz-e áram a villanyautók töltésére? Valóban lesznek-e áramkimaradások? És ha lennének, mi hogyan maradhatnánk ki belőlük?

Többek között ezekre a kérdésekre igyekszik válaszolni az energiaellátás jövőjével foglalkozó előadás, amelyet beszélgetés követ.

 

Az előadó Prof. Dr. Aszódi Attila energetikai mérnök, gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára, energetikai, energiapolitikai, atomenergetikai és nukleáris biztonsági kérdések szakértője.

 

fizika_kiserletekamitregenlattunk_november2021

2021. november 10.

Härtlein Károly – Fizikai kísérletek, amelyeket régen láttunk

Az elmúlt időszakban sokan kénytelenek voltak a tanulás helyszíneként az otthonukat választani. Ezen a helyszínen a fizika sava-borsa, a kísérleteken alapuló tanítás végképp háttérbe szorult. Az előadás ennek ellensúlyozására törekszik sok kísérlettel, jelenségek bemutatásával, olykor a hosszabban kifejtendő jelenségek magyarázatát a kollégákra bízva. A kísérletek válogatásánál szempont lesz, hogy lehetőleg minden középiskolai osztály számára legyen megfigyelni való.

 

Härtlein Károly fizika szakos tanár, mesteroktató, tanszéki mérnök a BME Fizikai Intézetében. A magyar tudományos ismeretterjesztés és a szkeptikus mozgalom egyik kiemelkedő alakja, számos televíziós műsor vendége, a Spektrum TV által készített “Brutális Fizika” című sorozat egyik házigazdája és szakértője, hosszú ideig a Csodák Palotája munkatársa, az Ericsson-díj kitüntetettje. Sokan Öveges József professzor utódaként emlegetik.

 

fizika_foldnyersanyagkeszletei_oktober2021

2021. október 13.

Hegedűs Tibor - A Föld nyersanyagkészletei csillagászati megvilágításban

Egyre sűrűbben visszatérő téma a napi hírekben az olaj- és gázkészletek végessége. De mi a helyzet a többi stratégiai alapanyaggal, a vassal, szénnel, uránnal? Mi lesz, ha a Föld készletei kifogynak? Kiderül, hogy egyes anyagok már a mi életünkben elfogynak... Mit tudhatnak biztosítani a számunkra a Naprendszer közeli és távolabbi égitestei? Realitás-e az 'űrbányászat'?

Mindezekről, és a légkör stabilitásáról, valamint a földi vízkészlet kérdéseiről is hallhatnak az érdeklődők egy fizikus-csillagász tolmácsolásában.

 

Dr. Hegedűs Tibor címzetes egyetemi docens, tanszékvezető, az SZTE bajai obszervatóriumának igazgatója.

 

fizika_emberigondolkodas_szeptember2021

2021. szeptember 15.

Nagy Péter - Az emberi gondolkodás manipulációja

Az emberi tudat ugyanarra az ingerre eltérő válaszokat adhat. Megérthetjük-e, hogy mi áll ennek a hátterében, és vajon használhatjuk ezen ismeretünket arra, hogy miként manipuláljuk a gondolkodást?

Az emberi agy egy nagybonyolultságú rendszer, melynek viselkedése igen komplex módon függ a bemenettől (külső ingerek, hatások) és a belső (rögzült tudás, illetve pillanatnyi fiziológiai, pszichés) állapottól. A manipuláció praktikusan azt jelenti, hogy a rendszer belső állapotát (paramétereit) célirányosan úgy állítjuk be, hogy valamely adott bemenetre a kívánt kimenet (válasz) következzen be.

Az előadás első része egy fizikai modell számítógépes szimulációjának segítségével mutatja be a gondolkodás egy igen érdekes és alapvető aspektusát, amely alapján megérthetjük a manipuláció lényegét és lehetőségét. A második része pedig jó néhány konkrét példán keresztül (sok képpel, videóval, illetve számos esetben a hallgatóság interaktív bevonásával) illusztrálja a manipuláció működését.

 

Dr. Nagy Péter fizikus, egyetemi docens a kecskeméti Neumann János Egyetem Műszaki és Informatikai Karán.

2020-2021-es évad.

 

fizika_fizikalatvanyosan2_majus2021

2021. május 26.

Mobilis, ami az iskolai fizikaórából kimaradt II. (online közvetítés)

 

fizika_fizikalatvanyosan1_aprilis2021

2021. április 21.

Mobilis, ami az iskolai fizikaórából kimaradt I. (online közvetítés)

 

A Mobilis látványos és tanulságos, stand-up fizika showhoz hasonló, előzetesen rögzített, kb. 30 perc időtartamú természettudományos kísérleti bemutató programot biztosított számunkra. A felvételen szereplő eszközök és a bemutatott jelenségek látványosak, meglepőek, iskolai szinten alig, vagy egyáltalán nem találkozhat velük senki. A bemutatót közérthető, humoros magyarázó szöveggel egészítették ki. A felvételen szereplő kísérletek, jelenségek életkortól függetlenül élvezhetők, érthetők voltak. A Mobilis kísérleti eszközei részben hétköznapi alapanyagokból és eszközökből készülnek, részben bonyolultabb, különlegesebb kivitelűek.

 

A Mobilis természettudományos élményközpont Győrben található. Hitvallásuk szerint a felszabadult játék öröme nem csak a gyerekek kiváltsága, így a Mobilisben a látogatók felfedezhetik a hétköznapok rejtelmeit és napjaink legújabb technológiáit. Interaktív kiállítóterükben rengeteg kipróbálható, játékra ösztönző eszköz várja a vendégeket, de legnépszerűbb attrakcióik mégis a látványos kísérletek, amelyek egy egyetemi auditóriumra emlékeztető térben zajlanak. Őket látjuk vendégül Pécsett.

 

fizika_Extrem-T-sugarak_marcius2021

2021. március 17.

Tóth György: Extrém T-sugarak és felhasználásuk

A T-sugár olyan elektromágneses sugárzás, melynek hullámhossza 100-szor, 1000-szer hosszabb a látható fényénél. Ez a tulajdonsága sok - első hangzásra talán nem várt - izgalmas adottsággal ruházza fel ezt a speciális sugárzást (pl. beletekintést nyerhetünk vele egy boríték belsejébe anélkül, hogy azt felnyitnánk, vagy töltött részecskéket gyorsíthatunk fel vele relativisztikus sebességre). Az elmúlt két évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül a T-sugarak előállításának módszere; ma már több mint egy milliószor nagyobb energiát lehet előállítani, mint korábban. Az elmúlt néhány év kutatásai alapján jól látszik, hogy újabb robbanás előtt járunk mind a T-sugarak energiáját, mind azok felhasználását tekintve.

 

Dr. Tóth György a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetének adjunktusa, többek között a Terahertz-es impulzusok Thomson-szórásának vizsgálata, valamint a Terahertz-es impuzusok keltése lépcsős rács szerkezetű LN kristállyal kutatócsoport tagja.

 

fizika_mitszamitnekem2celsiusfok_februar2020

2021. február 18.

Német Béla: Mit számít nekem a plusz 2 celsius fok hőmérséklet emelkedés?

Az előadás címe egy hanyag kijelentés és egy aggódó kérdés is egyben, attól függően, hogy szkeptikusok, majdhogy nem cinikusok, vagy elfogadók és cselekvők vagyunk a globális felmelegedéssel és az ezt követő globális klímaváltozással kapcsolatban, és az ezzel járó természeti és társadalmi jelenségeket illetően.

 

Dr. Német Béla nyugalmazott egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetének okleveles fizikusa.

 

fizika_tiszta-energia-oktober2020

2020. október 14.

Kovács Antal: Tiszta energia

A paksi atomerőmű biztonságos, olcsó és környezetbarát villamosenergia-termelése több mint harminc éve biztosítja Magyarország villamosenergia-szükségletének jelentős hányadát. Az üzemidő-hosszabbítási program eredményeképpen az atomerőmű 1. és 2. blokkja további húsz évig üzemelhet. A 2014 januárjában bejelentett orosz-magyar kormányközi megállapodás szerint a paksi atomerőmű telephelyén két új, egyenként 1200 megawatt teljesítményű blokk épülhet, melyek várhatóan a 2020-as évek végén kezdik meg az energiatermelést.

 

Dr. Kovács Antal a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, közgazdász, olimpiai bajnok cselgáncsozó.

 

fizika_relativitaselmelet_bizonyitekai_szeptember2020

2020. szeptember 9.

Hegedűs Tibor: A relativitáselmélet csillagászati bizonyítékai

A fizikusok és csillagászok 2019-ben ünnepelték Sir Arthur Stanley Eddington (1882-1944) világhírűvé vált napfogyatkozási expedíciójának századik évfordulóját, amellyel egy akkor még igen nagy szkepticizmussal fogadott új fizikai elméletet sikerült bizonyítania: az általános relativitáselméletet!

Az előadásban felidézzük az expedíció érdekes részleteit, és kiderül, milyen sok részletnek kellett szerencsésen alakulnia ahhoz, hogy az akkori fotografikus technika pontossági határán ingadozó eredményekkel át lehessen billenteni a közvélemény vélekedését a relativitáselmélet igazságának elfogadásához.

Az előadás a híres expedíció mellett több más égi objektum által mutatott jelenségre is kínál magyarázatot, ezeket további érdekességek megemlítésével, látványos képekkel illusztrálva. A magyarázatok mind megerősítik az elméletet, ugyanakkor nap mint nap újabb és újabb mérésekkel folyamatos próbatétel elé is állítják.

 

Dr. Hegedűs Tibor címzetes egyetemi docens, tanszékvezető, az SZTE bajai obszervatóriumának igazgatója.

2019-2020-as évad.

fizika_polarizaltfeny_februar2020

2020. február 12.

Erostyák János: A polarizált fény

- Mi az a polarizált fény

- Polarizált fény előállítási módjai

- Lineáris és cirkuláris polarizáció különbsége

- Polárszűrők alkalmazásai (napszemüveg, 3D moziszemüveg, fotózás)

- Projektorok, LCD monitorok polarizált fénye

- Napfény polarizáltsága

 

Dr Erostyák János egyetemi docens, a PTE TTK Fizikai Intézetének oktatója és kutatója.

 

fizika_fizikaikiserletek_szkeptikusgondolatok_januar2020

2020. január 15.

Härtlein Károly: Fizika kísérletek – szkeptikus gondolatok

„Miért tanuljak fizikát?” - hallják a fizikatanárok a sztereotip kérdést, amely azzal az állítással folytatódik: „úgyse fogom használni semmire”.

A jóléti társadalmak kényelmes életet kínálnak, és hogy ez fenntartható legyen, számtalan döntést kell meghoznunk. Némelyiket egy pillanat alatt, némelyikre hosszabb idő áll rendelkezésre. Ha természettudományos ismeretek nélkül döntünk, akkor veszélyeztetjük azt a lehetőséget, hogy jóléti társadalomban éljünk.

 

Härtlein Károly fizika szakos tanár, mesteroktató, tanszéki mérnök a BME Fizikai Intézetében. A magyar tudományos ismeretterjesztés és a szkeptikus mozgalom egyik kiemelkedő alakja, számos televíziós műsor vendége, a Spektrum TV által készített “Brutális Fizika” című sorozat egyik házigazdája és szakértője, hosszú ideig a Csodák Palotája munkatársa, az Ericsson-díj kitüntetettje. Sokan Öveges József professzor utódaként emlegetik.

 

fizika_optikaikemiaiszenzorok_december2019

2019. december 11.

Markovics Ákos: Optikai kémiai szenzorok

Életünk számtalan területén tapasztaljuk, hogy érzékszerveink mennyire tökéletlenek. Milyen jó lenne, ha ránézésre megállapíthatnánk, hogy a hentesáru valóban olyan friss-e, mint azt a hentes állítja. De az étteremben tálalt ételről is jó lenne tudni, hogy valóban nem tartalmaz bizonyos allergéneket. Gyorstesztekkel a víz minősége, vagy a várandósság ténye vizsgálható, de mikor tudunk majd az országunkon átutazó idegen állampolgárok oltottságával kapcsolatos járványügyi szempontból fontos információkra szert tenni?

Az előadás a fizika és kémia határterületére, az optikai kémiai érzékelők világába hív minket, mert a választ a fenti kérdésekre ott találjuk.

 

Dr. Markovics Ákos a PTE TTK Fizikai Intézete Fizikai Kémia és Anyagtudomány tanszékének oktatója, középiskolai tanár.

   

fizika_ultrahangoshelyszinelok_november2019

2019. november 13.

Járay Ákos: Ultrahangos helyszínelők

Rövid fizikai bemelegítést követően közös nyomozásba kezdünk: bűntényeket derítünk fel, csempészeket buktatunk le ultrahanggal. Együtt helyszínelünk és végzünk ultrahang vizsgálatokat élőben, kivetítővel. A legeredményesebb nyomozó díjazásban részesül.

Mobiltelefon használata kötelező!

 

Dr. Járai Ákos egyetemi tanársegéd, a PTE Klinikai Központ Sürgősségi radiológiai munkacsoport vezetője, szak- és továbbképzési koordinátora.

 

fizika_termeszeteskornyezetunksugarzasa_oktober2019

2019. október 16.

Várhegyi András: Természetes környezetünk sugárzása

Nukleáris alapfogalmak, jelölések. Radioaktív átalakulások, a radioaktív bomlás jellemzői. Radioaktivitás a természetben, földi, kozmikus és kozmogén sugárzás, radioaktív bomlási sorok. Radioaktív sugárzások és az anyag kölcsönhatása, detektorok és mérőműszerek. Sugárvédelmi alapfogalmak, dózismennyiségek. A háttérsugárzás összetevői, a lakosság sugárterhelése. Sugárvédelmi normák, dózis-hatás összefüggés, megbetegedési kockázat.  A természetben előforduló radioaktív anomáliák, NORM anyagok, hazai és külföldi példák (uránbánya, barlang). Épített környezet radioaktivitása. Radon-probléma: a radioaktív radon gáz eredete, megjelenése a környezetünkben, radon a lakásban és munkahelyen, a hazai szabályozás, radon-mentesítési eljárások.

 

Prof. Dr. Várhegyi András a PTE Műszaki Informatikai Kar főiskolai tanára.

 

fizika_nincskimindanegykereke_szeptember2019

2019. szeptember 18.

Fekete András: Nincs ki mind a négy kereke

Az előadáson megvizsgáljuk a síkban és térben állandó szélességű alakzatok lehetőségét, tulajdonságait. Választ kaptunk arra kérdésre, hogy hogyan gördülhet egy szögletes síkbeli alakzat úgy, mint egy kör. Mi ennek a térbeli megfelelője? Ez mind csak érdekes elmélet, vagy van gyakorlati haszna is?

 

Fekete András Albert a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanulója

Támogatók