Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Művészetek és Irodalom Háza

hu
Archív
Művészetek és Irodalom Háza |

Online: Egy kis esti fizika: Extrém T-sugarak és felhasználásuk

Jegytípusok

  • Teljes árú

    500 Ft

Jegyeket az előadás kezdete előtt 1 óráig lehetséges vásárolni, március 17. 18:00 óráig. Az előadást megváltott jeggyel március 28. éjfélig lehet megtekinteni.

Jegyvásárlás
Archív

Online: Egy kis esti fizika: Extrém T-sugarak és felhasználásuk

Jegyinfó

Dr. Tóth György (PTE Fizikai Intézet, Kísérleti Fizika Tanszék) előadása.

A T-sugár olyan elektromágneses sugárzás, melynek hullámhossza 100-szor, 1000-szer hosszabb a látható fényénél. Ez a tulajdonsága sok - első hangzásra talán nem várt - izgalmas adottsággal ruházza fel ezt a speciális sugárzást (pl. beletekintést nyerhetünk vele egy boríték belsejébe anélkül, hogy azt felnyitnánk, vagy töltött részecskéket gyorsíthatunk fel vele relativisztikus sebességre).

 

Az elmúlt két évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül a T-sugarak előállításának módszere; ma már több, mint egymilliószor nagyobb energiát lehet előállítani, mint korábban. Az elmúlt néhány év kutatásai alapján jól látszik, hogy újabb robbanás előtt járunk mind a T-sugarak energiáját, mind azok felhasználását tekintve.

Hasonló programok

    Még több program

    Kapcsolódó galériák

    Kapcsolódó hírek